Hyresavtalet för ett hundratals båtplatser i Tanums kommun kan komma att sägas upp. Anledningen är att kommunen ändrar reglerna för turordningen och prioriterar de som bor där.
– Vi vill ge fler av våra kommuninvånare tillgång till en båtplats eller en sjöbod, säger Jan Larsson, vd för Tanums hamnar.
Jerker Norlander
Tanum|
Uppdaterad 2024-03-13|Publicerad 2023-02-24
Den gamla stadgan beträffande turordning är från 2005. Det nya beslutet innefattar ett tydliggörande av att köerna för båtplatser i småbåtshamnar avseende folkbokförda på öar, kommunmedlemmar och företag registrerade i Tanums kommun är separerade i tre köer.
En lista avser yrkesfiskare och företag med havsnära verksamhet, där yrkesfiskare har förtur före andra företag. En annan lista gäller öbor utan fast förbindelse med land medan övriga kommunmedlemmar placeras på en egen kölista.
På samtliga listor räknas den som är mantalsskriven i Tanums kommun eller ha ren fast egendom i kommunen, som kommunmedlem. För öbor gäller att man är folkbokförd på aktuell ö för att få förtur till båtplats.
För övertagande/arv av båtplats gäller, att personen skall ha stått i båtplatskö i fem år och vara mantalsskriven i kommunen vid övertagandet.
För övriga gäller, ”att i mån av plats kan icke kommunmedlemmar och företag som inte är registrerade i Tanums kommun får hyra tillfällig båtplats under en båtsäsong”
I samband med det nya beslutet, som togs i Tanums kommunfullmäktige i veckan som gick, kommer icke kommunmedlemmar och företag som inte är registrerade i Tanums kommun att sägas upp.
När det gäller kölistan för båtplatser i verksamhetshamnar innefattar den licensierade fiskare och företag som bedriver havsanknuten yrkesverksamhet. Licensierade fiskare har förtur i listan före företag i Tanums kommun som bedriver annan havsanknuten verksamhet.
Under övrig havsanknuten yrkesverksamhet finns charterbåtar, turbåtar i reguljärtrafik, anläggningsföretag med inriktning på sjöbodar, bryggor och liknande. Även musselodlare, ostronfiskare och båtar avsedda för hämtning av avfall på öarna innefattas av denna lista.
Även reglerna för tilldelning av sjöbodar och förråd ses över. Endast ett hyresavtal per hushåll respektive företag kan tecknas avseende förråd och sjöbod. Förråd kan endast hyras om man har båtplats.
Också här gäller att endast kommunmedlem, folkbokförd eller fastighetsägare i Tanums kommun, och företag som är registrerade i Tanums kommun kan tilldelas sjöbod eller förråd.
En hyresgäst som hyr ett förråd, men inte har en kommunal båtplats, kommer att sägas upp.
Enligt Jan Larsson, vd för Tanums hamnar AB, kommer det att röra sig om cirka fem procent av de 1800 båtplatserna, alltså runt 100 hyreskontrakt, som kommer att sägas upp när tidigare turordningsregler upphör att gälla.
– Det vi ser idag är att det är mycket svårt att bygga ut nuvarande kommunala hamnar i Tanums kommun på grund av restriktioner och lagkrav som gäller för skyddade vikar och befintliga hamnar, säger Jan Larsson.
– Med den här översynen vill vi ge fler av våra kommuninvånare tillgång till en båtplats eller en sjöbod, säger Jan Larsson vidare.
Uppsägningarna av båtplatserna kommer att ske under 2024 för att nya platser ska vara tillgängliga under 2025.
– Vi hoppas att en båtplats i Tanums kommun kan vara så attraktiv att folk väljer att folkbokföra sig i kommunen, menar Jan Larsson.
Vårens förbättringsarbete för Tanums hamnar AB blir att förbättra bryggor i Hamburgsund och att byta pontoner på Badholmen i Fjällbacka. Genom en omstrukturering av båtplatserna på Badholmen har det skapats ytterligare fem platser där.